top of page

Mottolardan Devam!

Öncelikle tüm kuşaklara selam olsun diyelim mi? Üniversite yıllarınızdan hatırlarsınız belki, hep bir kuşak güzellemesi yapılır. (En iyi kuşak, sizin içinde olduğunuz dönemi kapsar değil mi? 😌)


kuşaklar

68 kuşağı protestolarıyla,

X kuşağı sadakat ve otoriteye uyumuyla,

Z kuşağı ise sosyal medya kullanımıyla öne çıkmaktadır.


Bu kuşaklardan birçok bilgi, tecrübe ve yaşanmışlık geçmiştir bir sonrakine. Sizlere bu kuşakların mottolarını, yani sloganlarını hatırlatmak isterim.


X kuşağı neyi bildiğiyle öne çıkardı. Çok okumak, çalışkan olmak, bulunduğu iş hayatında sadık olmak en temel mottosuydu.


Y kuşağı için ise kimi tanıdığın önemli hale gelmişti. Biz bunu “network” olarak duymuşuzdur çoğunlukla. Özel sektörün yaygınlaşması ve iş hedeflerinin değişmesi sonucunda, kimi tanıdığın seni şekillendirir olmuştu.



Peki bilgi mi yoksa sizi farklı fırsatlara taşıyacak çevreniz mi daha önemli, derseniz, işte tam bu noktada hangi kuşakta yer aldığınız önem kazanmaktadır. (Hangisi daha adil derseniz, bu uzun bir tartışma konusu olur. Bir ara bunu da ele alabiliriz.)


Peki bu kuşaklar arasında değişmeyen bir şey yok mu, derseniz? Şüphesiz, neyi bildiğimiz veya kimi tanıdığımızdan ziyade, "nasıl sattığınız" mottosu her kuşakta yer almaktadır.


Sahi, Sülün Osman’ı hatırlar mısınız? Kent meydanlarındaki saat kulelerinden tutun da kamuya ait ne varsa; tramvay, Kız Kulesi, Galata Kulesi, hepsini satmaya çalışan kişidir kendisi. İşte, nasıl sattığımız, geçmişte olduğu gibi bugün de önemini korumaktadır.


Gelelim son olarak Z kuşağına; sosyal medyanın yaygınlaşması sonucu, bizlere neyi bildiğimizi ve kimleri tanıdığımızı unutturacak kadar bir şeyler satan insanlar / influencer'larla doldu çevremiz. Peki, bu kuşağın mottosu ne, derseniz? Şüphesiz "nasıl sattığı"dır. Bu kişiler, sıradan insanlara aklınıza gelebilecek her şeyi (kaliteli olsun ya da olmasın, pahalı ucuz, iyi kötü demeden) satmaktadır. Bu mottonun altında yeni bir alan açmışlardır kendilerine. Ve önceki kuşaklardan farklı olarak bunu sadece internet ve sosyal medyaları sayesinde yapmaktadırlar.


Gördüğünüz gibi mottolar her zaman var olmuştur; bakalım, ilerleyen dönemlerde bizleri neler bekliyor? Sahi, en son ne satın aldınız? 😅


Vaktiniz olursa izleme tavsiyesidir.







Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page