top of page
Yazarın fotoğrafıDyt. Nihal Gültepe

5 Besinle Depresyondan Kurtuluyoruz

Hadi itiraf edelim, hepimizin hayatında bazen zor günler olur. O günlerde bir de kötü bir ayrılık yaşadıysak ya da bize kendimizi değersiz hissettiren bir insanla uğraşıyorsak, işler iyice sarpa sarar. Neyse ki, içimizdeki enerjiyi geri kazanmak için bir sihirli değneğimiz olmasa da mutfağımız var! Evet, doğru duydun: Doğru besinlerle, ruh halimizi yükseltebiliriz. İşte depresyonla başa çıkmana yardımcı olacak beş mucize besin ve nasıl tüketebileceğine dair eğlenceli öneriler..

 Depresyonu hayatımızdan gönderirken, canımızı sıkan insanları da yolcu edebiliriz! O zaman hadi, depresyonu mutfağa gömelim!

 

Bitter Çikolata: Tatlı Kaçamaklar


Bitter Çikolata

Evet, en iyi haberle başlıyoruz! Bitter çikolata, endorfin salgılamanızı sağlar, yani mutluluk hormonları. Beyin "Yine mi o hüzünlü düşünceler?" derken, siz “Çikolata zamanı!” diyeceksiniz. Araştırmalar gösteriyor ki flavonoid adı verilen antioksidanlar depresyon riskini azaltabiliyor. Sevgiliden mesaj gelmediğinde kendinizi yediğiniz çikolatada değil, endorfinde kaybedin!

Nasıl yersin?İki kare bitter çikolata ile kendinize mutlu bir ara verin. Hatta bunu bir sıcak çikolata haline getirip üstüne hindistan cevizi serpiştirin. "Aşk acısı sıcak çikolatayla içilir" mottosu tam olarak burada devreye giriyor!

 

Somon: Omega-3 Bombası


Somon

Somonun içindeki omega-3 yağ asitleri, beyninizde serotonin ve dopamin gibi "mutluluk" hormonlarının seviyesini artırır. Hem lezzetli hem de depresyona karşı güçlü bir savaşçı! Duygusal iniş çıkışlarınızı yatıştırır. Yani, eski sevgilinin Instagram paylaşımlarına bakarken ruh haliniz ne kadar değişirse değişsin, somon yediğinizde beyin "Aman, boş ver!" demeye başlar. 

Nasıl Yersin?

Fırında somon yap, yanında bir salata ve biraz kahverengi pirinçle keyifli bir akşam yemeği çıkar. Aşk hayatında somon kadar sağlıklı seçimler yapamıyorsan, hiç sorun değil; en azından somon seni üzmez!

 

 

Yaban Mersini: Mini Güç Küpü


Yaban Mersini

Bu minik meyveler antioksidan deposu! Yaban mersini beynin nörolojik yollarını korur, hafızayı güçlendirir ve stresi azaltır. Tam bir mini savaşçı! 

Nasıl Yersin?

 Kahvaltına yaban mersini ekle, yoğurdun içine karıştır ya da bir avuç at ağzına. Aşk hayatında da böyle tatlı, minik sürprizler arıyorsan, belki de doğru kişiyi bulma zamanın gelmiştir!

 

Ceviz: Beyni Besler


Ceviz

Ceviz beynin şekline benzer, değil mi? Sebebi de beynimize iyi gelmesi! Omega-3 yağlarıyla dolu ceviz, sinir sistemi üzerinde pozitif etkiler yapar ve ruh halimizi dengeler. 

Nasıl Yersin?

Salatana ekle, ara öğünlerde atıştır, ya da sabah kahvaltına serpiştir. Aşk hayatında da cevizi bulmak kadar değerli birini bulmak zor ama denemekte fayda var!

 

 

Ispanak: Enerji Deposu


Ispanak

Ispanak, folik asit bakımından zengin olduğu için beyin fonksiyonlarını geliştirir ve depresyon belirtilerini hafifletir. Sevgilinizle ayrıldıktan sonra kendinizi güçsüz hissediyorsanız, bir tabak ıspanak size “Ben tek başıma da güçlüyüm” hissini verebilir. Popeye ıspanağı boşuna yemiyordu, adam güçlendikçe aşk acısı filan kalmadı 

Nasıl Yersin?

Ispanağı omlet yaparak sabah kahvaltısında tüket, ya da smoothie’ne ekleyip enerji depola. Aşk hayatın da bu kadar enerji dolu olsa keşke, değil mi?

 Sonuç olarak;

Depresyonla başa çıkmak zor olabilir, ama unutma ki ne yediğin, nasıl hissettiğini gerçekten etkiler. Üstelik seni üzen insanları hayatından çıkarmak her zaman birinci adım! Bu besinler depresyonun üzerindeki o kara bulutları dağıtacak ve kendini daha iyi hissetmene yardımcı olacak. Kim bilir, belki de yeni bir aşkın tohumlarını yeşertecek o enerji tam da bu besinlerin içinde saklıdır!

Afiyet olsun, mutlu ol ve unutma: Bizi üzenlere “güle güle”, mutlu edenlere “hoş geldin”!

 

 

KAYNNAKÇALAR

  • Bae, J.H., & Kim, G. (2018). Systematic review and meta-analysis of omega-3-fatty acids in elderly patients with depression. Nutrition Research, 2018. DOİ: 10.1016/j.nutres.2017.10.013.

  • Li Z, et al. Chocolate consumption and risk of depression. Scientific Reports. 2019

  • Benton, D. (2002). "Carbohydrate ingestion, blood glucose and mood". Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 26(3), 293-308.

  • Jacka, F.N., et al. (2014). "Dietary patterns and depression risk". Journal of Affective Disorders, 159, 109-115.

 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page